Sjoan. Doe höbs ein käör gemaaktj om ein verhaol te gaon laeze oet ooze verhaolebundel. De bundel is precies op de gooj pagina aopegeslage, dus begin met mit laeze! Väöl plezeer!
 
 
 
Toeristen en carnavalisten in tjokvolle stad
Door: Mestreechse gezet
..................................................................................................
 

Het stökske in het cursief geitj äöver Janouke en Manon, tiejens de äöpening van de Vastelaovendj 2007 (dus in 2006) in Mestreech. Het is gepubliceerdj in de Mestreechse gezet.

In de winkel van een bekende grootgrutter op de hoek van de Markt staan twee meisjes verkleed als bloem bij de kassa te wachten. Op de band liggen een fles bessenlikeur en een zak zoutjes geduldig te wachten. Met  het natje en droogje houden de dames het nog wel even vol op het Vrijthof, waar de hele middag de opening van het carnavalsseizoen wordt gevierd. Carnavalesk en kooplustig gaat deze zaterdag hand in hand in de binnenstad van Maastricht. Op de stoep aan de Grote Gracht staat een manshoge mobiele telefoon voor een belwinkel die geknuffeld wordt door een carnavalsvierder. Niet-verklede passanten aanschouwen grimlachend het tafereel. Wil Schelvis (81) uit Haarlem en Dinge Hackmann (75) uit Koog aan de Zaan zijn verrast over het carnavalsgedruis. Bijzonder verklede carnavalsvierders poseren graag even voor de dames op leeftijd, die naar hartelust foto' maken om hun vakantiealbum mee te vullen. Het tweetal is voor zes dagen in Gulpen en maakt van daaruit uitstapjes. Schelvis: "We vallen met onze neus in de boter. Dit hadden we nooit gedacht. Wel waren we al blij dat we zo aan de Sint Maartensfeesten ontsnapten. Maar dit is wel een belevenis zeg". Hackmann: “In Gulpen hadden we het al door hoor. Daar stonden verklede mensen met ons op de bus te wachten. We dachten eerst nog dat ze hun zondagse kleren aan hadden, maar ze vertelden ons van dit feest”. Op sommige plekken in de stad is nauwelijks iets merkbaar van de elfde van de elfde, maar op de route tussen NS-station en Vrijthof dringt de feestvreugde onmiskenbaar door. Zingend en hossend trekken verklede carnavalsvierders voorbij. De houten noodvoorziening op de Servaasbrug lijkt voor de aangeschoten feestneuzen wel een kermisattractie. Met horten en stoten en af en toe een uitglijder gaan ze via het houten bouwwerk de Maas over. Doordat de route hier versmald is, trekt hier urenlang een constante stroom publiek voorbij. Voorzien van handige karretjes, tassen en koffers op wielen lopen de feestvierders richting Vrijthof. Eenmaal daar komen de thuistaps, flessen sterke drank en treetjes bier tevoorschijn. Van de waarschuwing "geen eigen drank” op de borden die op de hoeken van het plein staan, trekken bezoekers en beveiliging zich weinig aan. Als het maar gezellig blijft.

Als om vijf uur de winkels sluiten, nemen de carnavalsvierders definitief de macht over in. Zaate hermeniekes blokkeren in de stad in verschillende straten de toegang tot cafés en de Platielstraat loopt al snel helemaal dicht met feestvierders. Nog dezelfde avond zijn de mannen van Van Gansewinkel begonnen met het schoonvegen van het plein. Het plan om hierbij een veegwagen met een pallet in te zetten om zo grote bergen afval tegelijk te kunnen verplaatsen, mislukte jammerlijk. De berg plastic troep was gewoon te groot. “We hebben gisteren tot drie uur ‘s nachts geveegd”, vertelt medewerker Jo Eggen. “En vanmorgen zijn we om elf uur weer begonnen. Volgend jaar zetten we denk ik een bulldozer in”. Vandaag wordt op het Vrijthof Winterland  opgebouwd, het volgende grote evenement op Limburgs bekendste plein.

 
 
Repke Tepke 2009 (Bart Golsteijn - thambar@xs4all.nl)